Vermoeidheid in de overgang

Home » Vermoeidheid in de overgang

Tijdens de overgang raken veel vrouwen ernstig vermoeid. Niet alleen geestelijk kan je last krijgen van vermoeidheid, ook lichamelijke vermoeidheid treedt vaak op.

Dit komt doordat je lichaam allerlei soorten hormonen te verduren krijgt. Geestelijk is de overgang voornamelijk stressvol doordat er allerlei verschijnselen optreden die nieuw zijn en dit alles verwarrend kan zijn én veel energie kan kosten om te verwerken.

In dit artikel vertellen we je alles over vermoeidheid tijdens de overgang en wat je hiertegen kunt doen.

Hoe wordt vermoeidheid tijdens de overgang veroorzaakt?

Er zijn meerdere dingen die vermoeidheid in de overgang kunnen veroorzaken. We zetten een aantal veel voorkomende oorzaken op een rijtje.

Nachtrust

Nachtrust, of het gebrek daaraan, kan funest zijn voor je fitheid. Dit geldt zeker in een periode waarin je lichaam al met allerlei nieuwe verschijnselen te maken krijgt. Verschijnselen als nachtzweten en opvliegers kunnen ervoor zorgen dat je minder slaapt én minder snel in slaap valt. Ook het feit dat vrouwen in de overgang gemiddeld vaker ’s nachts het toilet bezoeken speelt een rol bij de toegenomen vermoeidheid.

Hormonen

Hormonen en hormonale schommelingen kunnen bijdragen aan vermoeidheid tijdens de overgang. Zo kan een tekort aan oestrogeen ervoor zorgen dat je je minder energiek voelt.

Stofwisseling

Is je nachtrust in orde maar heb je nog steeds last van vermoeidheid? Dit zou zomaar eens te maken kunnen hebben met je stofwisseling. Deze vertraagt namelijk tijdens de overgang en hierdoor kun je tijdelijk minder energie hebben. Maak je er niet te druk om, want na de overgang gaat dit weer over en hebben sommige vrouwen zelfs meer energie dan vóór de overgang!

Vermoeidheid tijdens de overgang tegengaan

Wil je de vermoeidheid tegengaan? Dan is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Zoals bij vrijwel alle overgangs-symptomen, kun je ook vermoeidheid minder erg maken door gezond te leven: eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende rust. Uiteraard zijn roken en drinken ook risicofactoren om je klachten te verergeren.

Wees daarnaast zuinig met cafeïne, zeker ’s avonds! Drink dus bijvoorbeeld na zes uur geen koffie, cola of energiedrank meer.

Tot slot is het belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Hiervoor mag je best af en toe vitaminesupplementen gebruiken.

Conclusie

Vermoeidheid is een heel normaal symptoom van de overgang. Het is totaal niet iets om je druk over te maken. Heb je er zo veel last van dat het je leven volledig beïnvloedt? Dan is het goed om eens goed te kijken naar hoe gezond je leeft. Ook kan het helpen om bepaalde supplementen te nemen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen vind je zogeheten affiliate links, bijvoorbeeld naar producten van Bol.com. Als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, verdienen wij een kleine commissie. Met dit geld kunnen wij deze website draaiende houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *