Verandering van vaginale afscheiding tijdens de overgang

Home » Verandering van vaginale afscheiding tijdens de overgang

Veel vrouwen krijgen in de overgang last van een verandering van hun vagina afscheiding. Alhoewel dit een vervelend gevoel kan zijn en onzekerheden met zich mee kan brengen, is het een normaal verschijnsel tijdens de overgang.

In dit artikel lees je alles over de mogelijke veranderingen van je afscheiding tijdens de overgang.

Verandering van vaginale afscheiding tijdens de overgang

De overgang is voor veel vrouwen een lastige periode in het leven. Met de diversiteit aan klachten die de vrouw kan ervaren is dit goed te begrijpen. De klachten ontstaan veelal door de verandering in de hormonen van de vrouw en zijn dus niet goed te verhelpen. In het klachtenpatroon dat bij de overgang kan passen zit ook de veranderde afscheiding. Een vervelend iets, waar veel vrouwen last van hebben.


Tip: boeken over de overgang!

Het verboden woord
Alles wat je wil weten over de overgang en waarom het sowieso goed komt

Ook leuke meisjes worden vijftig
Antwoorden op al je vragen over de overgang

De overgang
Het no-nonsense handboek


Wat is vaginale afscheiding en hoe ontstaat het?

Afscheiding is vocht uit de vagina dat wordt aangemaakt door cellen in het slijmvlies van de vagina. Het heeft als functie het reinigen van de vagina en het bevochtigen hiervan. Iedere vrouw heeft in meer of mindere mate last van afscheiding. In de volksmond wordt het ook wel witte vloed genoemd.  Vaginale afscheiding ontstaat vanaf de eerste menstruatie en loopt gedurende het hele leven door. Afscheiding kan in vele kleuren en vormen komen. Wanneer de vaginale afscheiding helder, romig of glad is hoef je je geen zorgen te maken. Ook wanneer het een lichte geur heeft is er geen reden tot zorgen, ook dit is namelijk normaal.

Waarom verandert vaginale afscheiding?

Gedurende de overgang is het normaal dat de vaginale afscheiding verandert. Dit kan komen door de daling van het oestrogeen en progesteron in het lichaam. Meestal krijgen vrouwen hierdoor minder vaginale afscheiding. Door de vermindering van deze hormonen in het lichaam wordt de huis dunner en fragieler. Door irritatie kan er ook juist meer vaginale afscheiding aangemaakt worden. Daarbij is de dunnere vaginawand ook gevoeliger voor vaginale schimmelinfecties. Deze gaan vaak gepaard met afwijkende afscheiding.

Veranderingen in de vaginale afscheiding vinden vaak met name plaats tijdens de perimenopauze. Tijdens de postmenopauze (één van de fasen van de overgang) vormt zich vaak een evenwicht waarbij het lichaam een nieuw normaal heeft gecreëerd. Vaak is er na de overgang sprake van verminderde vaginale afscheiding of zelfs vrijwel afwezigheid hiervan.

Wat kun je zelf doen om deze klachten te voorkomen of te verminderen

Veranderingen in de afscheiding zijn lastig te voorkomen. Het is belangrijk om goed op te letten of het een normale of een afwijkende verandering is.

  • Draag loszittend, katoenen ondergoed. Verwissel dit wanneer het door is.
  • Was de vulva en vagina-ingang met water, nooit met zeep, om zo de natuurlijke zuurbalans van de vagina te behouden.
  • Draag een inlegkruisje indien er sprake is van veel vaginale afscheiding of wanneer u zich hier onprettig bij voelt. Gebruik hiervoor producten zonder parfum.
  • Draag geen strakke kleding.
  • Gebruik lubricatie met eventueel oestrogeen wanneer er sprake is van vaginale droogheid.

Afwijkingen bij veranderde vaginale afscheiding

Veranderingen in de vaginale afscheiding zijn normaal en zijn meestal onschuldig. Zo hebben vrouwen vaak plotseling meer vaginale afscheiding of wordt de afscheiding anders van kleur of geur. Niet al deze veranderingen zijn dus slecht. Wel is het belangrijk om goed op te blijven letten:

  • Afscheiding verandert in een geelgroene kleur. Hierbij is het mogelijk dat er sprake is van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of een vagina schimmelinfectie. Het is hierbij altijd van belang om contact op te nemen met de huisarts. Lees ook: geelgroene afscheiding tijdens de overgang.
  • De vaginale afscheiding verandert van geur. Indien de vaginale afscheiding stinkt of wat naar vis begint te ruiken is het ook van belang om contact op te nemen met de huisarts. In de meeste gevallen is dit geen normale verandering van de vaginale afscheiding maar is dit een van de kenmerken van een seksueel overdraagbare aandoening of een vaginale infectie.
  • Dikke vaginale afscheiding, eventueel lijkend op hüttenkäse. Dit kan ontstaan zijn door een schimmelinfectie.
  • Grijze vaginale afscheiding. Dit kan duiden op een bacteriële infectie.
  • Donkere afscheiding is niet altijd een teken dat er iets ernstigs aan de hand is, maar moet wel in de gaten worden gehouden.

Het is belangrijk om tijdens de overgang goed op de afscheiding te blijven letten. Mocht je het niet vertrouwen, vragen hebben of begeleidende klachten van bijvoorbeeld jeuk hebben, dan kun je het beste altijd even met de huisarts overleggen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen vind je zogeheten affiliate links, bijvoorbeeld naar producten van Bol.com. Als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, verdienen wij een kleine commissie. Met dit geld kunnen wij deze website draaiende houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *