Verandering menstruatiepatroon tijdens de overgang

De invloed van de overgang op je cholesterol

Vrouwen krijgen in de overgang last van een verandering van de menstruatie. Sterker nog, bij de meeste vrouwen is een verandering in het menstruatiepatroon zelfs de eerste uiting van de overgang.

In dit artikel vertellen we je alles over de veranderingen in het menstruatiepatroon tijdens de overgang.

Verandering menstruatiepatroon tijdens de overgang

Het begin van de overgang wordt vaak gekenmerkt door het veranderen van de menstruele cyclus. Vaak zien vrouwen dat de menstruaties dichter op elkaar komen en ook vaak heviger van aard zijn. Zo geven sommige vrouwen aan dat zij meer zijn gaan bloeden en soms zelfs stolsels produceren. Na enige tijd wordt de periode tussen de menstruaties in vaak juist weer langer, tot de menstruatie uiteindelijk uitblijft.

Waarom verandert het menstruatiepatroon

Het menstruatiepatroon verandert als een gevolg van een verandering in de hoeveelheid hormonen die de vrouw in haar lichaam heeft. Door de vermindering van de hoeveelheid progesteron in het lichaam wordt het eerste deel van de cyclus (de folliculaire fase) verkort, waardoor de ovulatie (eisprong) sneller plaatsvindt. De daling van het progesteron kan er ook voor zorgen dat het vloeien tijdens de menstruatie heviger wordt.

Daarnaast is er een daling van het aantal follikels in de eierstokken. Een ander woord voor follikels is ook wel eiblaasjes. Hierdoor ovuleert een vrouw minder vaak en uiteindelijk zelfs niet meer. De hoeveelheid hormonen gaat steeds meer wisselen, waardoor de duur van de menstruele cyclus en de hoeveelheid bloedverlies bij de menstruatie ook meer varieert. Zo kan in de periode voor de menopauze de menstruatie soms zelfs maanden uitblijven om vervolgens weer terug te komen. Meer uitleg over de fasen van de overgang staat geschreven in ons recente artikel.

Tips bij verandering van het menstruatiepatroon

Om erachter te komen wat een normale menstruatiecyclus voor jou is, is het als vrouw goed om de menstruele cyclus bij te houden in een kalender. Dit kan in je telefoonagenda, in een papieren agenda maar ook in een van de talloze handige applicaties die hiervoor speciaal op de markt zijn gebracht. Hou hierin bij wat de eerste dag van je menstruatie was, hoe zwaar je menstruatie is en wanneer de laatste dag van je menstruatie is. Zo kun je precies zien hoe lang je menstruele cyclus is, hoe lang je normaliter ongesteld bent en het vloeien is tijdens de menstruatie. Wanneer je in de overgang bent kun je hierdoor mooi de variatie van de cyclus bijhouden.

Bloedverlies na de overgang

Wanneer je als vrouw na meer dan een jaar na de laatste menstruatie opnieuw vaginaal bloedverlies krijgt is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts. In de meeste gevallen is postmenopauzaal bloedverlies gelukkig onschuldig. Zo kan dit komen door verdunning van de vaginawand door een verminderde hoeveelheid oestrogeen of kan er sprake zijn van een poliep of bijvoorbeeld een verzakking. Helaas kan postmenopauzaal bloedverlies ook een eerste teken zijn van baarmoederkanker. Bloedverlies na de overgang is dus altijd een reden voor een afspraak bij de huisarts. Een uitstrijkje en een inwendige echo kunnen hierop volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *