Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Aambeien tijdens de overgang

Veel vrouwen in de overgang ervaren stemmingswisselingen. Deze “mood swings” zijn heel normaal en kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan de hormonale schommelingen, maar zeker ook aan het slaapgebrek en de bijbehorende vermoeidheid die vaak optreden in de overgang.

Stemmingswisselingen in de overgang: wat zijn de oorzaken?

Wanneer je in de overgang komt, daalt de aanmaak van hormonen als oestrogeen en progesteron. Dit veroorzaakt wisselingen in je hormonen. Daardoor kan je humeur al alle kanten op schieten, maar erger nog: doordat deze hormonen minder worden, krijg je ook minder aanmaak van serotonine. Dit is een hormoon dat ook wel bekend staat als een gelukshormoon. Hierdoor kun je als vrouw het gevoel krijgen dat je een ander mens bent.

Wat ook niet helpt is dat je tijdens de overgang allerlei verschillende klachten kunt ervaren die je nog niet eerder hebt meegemaakt. Hierdoor kan je behoorlijk geprikkeld raken, en dit draagt dan weer bij aan het wisselen van je stemming.

Tot slot is een belangrijke oorzaak het gebrek aan slaap dat vaak met de overgang gepaard gaat. Dit slaapgebrek wordt soms veroorzaakt door nachtelijke opvliegers maar ook door andere typische overgangsklachten.

Symptomen van stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen herken je vrij gemakkelijk. Zo krijg je last van rusteloosheid, prikkelbare gevoelens en raak je soms erg geïrriteerd terwijl je niet precies weet waarom. Je krijgt te maken met sombere gedachten en gevoelens en daarnaast met stress. Ook kan vergeetachtigheid om de hoek komen als je last hebt van stemmingswisselingen.

Wat kun je doen tegen stemmingswisselingen in de overgang?

Het is heel normaal om stemmingswisselingen te ervaren tijdens de overgang. Het is dan ook belangrijk om niet te gefrustreerd te raken van het feit dat je hier last van hebt. Integendeel, accepteer dat je in de overgang bent en dat dit er nou eenmaal bij hoort. Maar dat betekent niet dat je er zelf helemaal géén invloed op hebt!

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien

Franciscus van Assisi

Je kunt namelijk goed voor je lichaam zorgen door gezond te eten, voldoende te ontspannen én niet te roken en/of te drinken. Ook lichaamsbeweging speelt een grote rol, want door te bewegen komt er serotonine vrij en dat is goed voor je humeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *