Rusteloze benen in de overgang

Home » Rusteloze benen in de overgang

Tijdens de overgang krijg je als vrouw (of als man) te maken met een hoop lichamelijke veranderingen. Typische symptomen zijn bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, nachtelijk zweten en slaapproblemen. Een andere klacht die we regelmatig horen, zijn rusteloze benen in de overgang. Dit heet ook wel Restless Legs Syndroom, of RLS.

Wat is Restless Legs Syndroom (RLS)?

Restless Legs Syndroom, ook wel bekend als RLS, is een neurologische aandoening waarbij mensen een onaangename sensatie in hun benen ervaren. Deze sensatie wordt vaak beschreven als een tintelend, kruipend of branderig gevoel. Mensen met RLS hebben vaak de drang om hun benen te bewegen om verlichting te krijgen van deze ongemakkelijke sensaties.

Waarom krijgen vrouwen tijdens de overgang soms last van RLS?

Tijdens de overgang ondergaan vrouwen hormonale veranderingen die invloed kunnen hebben op het zenuwstelsel en de bloedvaten. Deze veranderingen kunnen leiden tot het ontstaan of verergering van rusteloze benen. Daarnaast kunnen andere symptomen van de overgang, zoals opvliegers en slaapproblemen, ook bijdragen aan rusteloze benen.

Hebben mannen ook wel eens last van RLS?

Hoewel RLS vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, kunnen ook mannen last hebben van rusteloze benen. De exacte oorzaak van RLS is nog niet volledig begrepen, maar factoren zoals genetica, leeftijd en andere medische aandoeningen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van RLS bij zowel mannen als vrouwen.

Wat zijn de symptomen van RLS?

De symptomen van RLS variëren van mild tot ernstig en kunnen per persoon verschillen. Typische symptomen zijn onder andere:

  • Een onaangenaam gevoel in de benen, vaak geassocieerd met een drang om te bewegen
  • Tintelende, kruipende of branderige sensaties in de benen
  • Verergering van de symptomen tijdens rust of inactiviteit, vooral ’s avonds en’ s nachts
  • Tijdelijke verlichting door beweging of strekken van de benen

Wat kun je doen tegen RLS?

Als je last hebt van rusteloze benen tijdens de overgang, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de symptomen te verminderen:

Lifestyleveranderingen

  • Houd een regelmatig slaapschema aan en zorg voor voldoende slaap
  • Vermijd cafeïne en alcohol, vooral ’s avonds
  • Beweeg regelmatig en doe ontspanningsoefeningen zoals yoga of meditatie
  • Masseer je benen voor het slapengaan

Medische behandelingen

Als de symptomen van RLS ernstig zijn en je dagelijks leven beïnvloeden, kan een arts medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten. Dit kunnen onder andere dopaminerge medicijnen, anti-epileptica of opioïden zijn. Het is belangrijk om samen met je arts de mogelijke risico’s en voordelen van deze medicijnen te bespreken.

Rusteloze benen in de overgang kunnen erg vervelend zijn, maar er zijn verschillende manieren om de symptomen te verminderen. Door een gezonde levensstijl na te streven en indien nodig medische behandelingen te overwegen, kun je hopelijk verlichting vinden van rusteloze benen tijdens deze fase van je leven.

Tot slot

In principe is RLS meestal onschuldig. Wel kan het voorkomen dat je dusdanige klachten hebt dat het je leven heel erg gaat beïnvloeden. In zo’n geval kun je proberen je levensstijl aan te passen. Vaak worden de symptomen dan minder. Werkt dit niet, dan kun je eventueel een medische route kiezen. Hierbij krijg je in overleg met je arts medicijnen voorgeschreven. Dit zijn vaak vrij heftige medicijnen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen vind je zogeheten affiliate links, bijvoorbeeld naar producten van Bol.com. Als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, verdienen wij een kleine commissie. Met dit geld kunnen wij deze website draaiende houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *