Tijdens de overgang krijg je als vrouw te maken met verschillende geestelijke als lichamelijke klachten. Er zijn heel veel verschillende klachten die je kunt ervaren. De meest voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld prikkelbaarheid, vermoeidheid, een verlaagd libido en stemmingswisselingen. De opvlieger is een heel erg veel voorkomende klacht tijdens de overgang. Wat zijn opvliegers precies, en kun je iets doen om de opvliegers tegen te gaan, of minder erg te maken? Daarover vertellen we je in dit artikel alles.
Inhoud
Wat zijn opvliegers?
Een opvlieger is eigenlijk een hitte-aanval (of warmte-aanval). Opeens, uit het niets, krijg je het ontzettend warm. Dit gevoel begint in je borststreek en stijgt vanuit daar naar boven.
Je wordt rood, vooral in het gezicht en in de nek en gaat vaak ook zweten van een opvlieger omdat het zo heet is. Ook kan je hart flink hard kloppen tijdens een opvlieger. Het gevoel duurt maximaal een paar minuten, maar dat maakt het niet minder vervelend. Vooral het feit dat dit vanuit het niets kan gebeuren maakt het lastig.
Hoe vaak krijg je een opvlieger?
Hoe vaak je een opvlieger krijgt, verschilt enorm per persoon. Sommige vrouwen in de overgang krijgen helemaal geen last van opvlieger. Deze vrouwen zijn echter wel in de minderheid, want ongeveer 80% van de vrouwen krijgt er vroeg of laat last van. Sommige vrouwen hebben een aantal opvliegers per week, anderen hebben er meerdere per uur (en alles daar tussenin).
De opvliegers nemen langzaam af in de postmenopauze (vanaf één jaar na de laatste menstruatie). Doordat opvliegers het meest voorkomen in de jaren voorafgaand aan de menopauze, is het een goed voorteken van de menopauze.
Wat veroorzaakt een opvlieger?
Wanneer je een opvlieger krijgt, komt dit doordat de hypothalamus – een gebied in je hersenen – een schommeling waarneemt in hormonen. Hierdoor wordt je temperatuurcentrum ontregeld en denken je hersenen dat je het heel warm hebt. Als reactie hierop start je lichaam een “afkoeling” die heel kort duurt maar wel heel hevig kan zijn: je gaat dan flink zweten.
Een opvlieger kan ook ’s nachts plaatsvinden terwijl je slaapt. Vrouwen worden dan wel eens wakker in een plas zweet óf nog erger: het hele bed moet verschoond worden door de hoeveelheid transpiratievocht.
Wat kun je doen tegen opvliegers?
In principe kun je een opvlieger niet echt bestrijden. Het is wel belangrijk dat je genoeg water drinkt omdat je tijdens een opvlieger veel vocht kwijtraakt in de vorm van transpiratie.
Wel kan het zo zijn dat bepaalde soorten voeding voor jou opvliegers extra heftig maken óf uitlokken. Denk hierbij aan hete kruiden, cafeïne, alcohol en grote hoeveelheden suiker.
Gezond eten en voldoende water drinken zijn allebei ook zeer goede manieren om opvliegers minder frequent te laten plaatsvinden én om ze minder heftig te maken. Eet veel groenten, fruit en andere gezonde voeding. Door voldoende water te drinken kan je lichaam eventuele warmte makkelijker afvoeren. Daarnaast helpt het ook tegen infecties aan je urinewegen.
Niet alleen gezond eten, maar gezond leven in het algemeen werkt enorm goed tegen opvliegers. Als je veel beweegt (minstens 30 minuten per dag flink bewegen) dan heb je minder kans op opvliegers, en zijn ze minder heftig. Ook helpt beweging tegen stress en vermoeidheid. Stress is óók een factor die opvliegers in de kaart speelt.
Tot slot adviseren wij om niet te roken en zo min mogelijk alcohol te drinken. Beiden vormen een risicofactor die de opvliegers frequenter en heftiger kunnen maken.
Veel gestelde vragen over opvliegers
Ja, een opvlieger duurt meestal een paar minuten. Bovendien heb je niet de rest van je leven last van opvliegers, maar alléén in de periode voor en vlak na de menopauze. Opvliegers gaan dus vanzelf weer over.
Verschillende factoren spelen een rol bij de frequentie en heftigheid van opvliegers. Als je bijvoorbeeld heel ongezond leeft door bijvoorbeeld te roken, drinken en weinig te bewegen, dan verhoog je het risico op veel opvliegers die bovendien heftiger kunnen zijn dan wanneer je heel gezond leeft. Ook helpt het om veel water te drinken, zodat je lichaam warmte makkelijker kwijt kan.