Op welke leeftijd begint de overgang?

Home » Op welke leeftijd begint de overgang?

Veel bezoekers van deze website stellen ons de vraag: op welke leeftijd begint de overgang? Vrouwen krijgen last van vermoeidheid, stemmingswisselingen en soms andere klachten zoals opvliegers en/of ’s nachts zweten. Er zijn mensen die zeggen dat de overheid rond je vijftigste begint. Voor sommige vrouwen is dat ook zo, maar de waarheid is dat de leeftijd voor iedere vrouw anders is.

Op welke leeftijd of wanneer begint de overgang?

De overgang (of menopauze) begint wanneer de functie van het voortplantingsorgaan begint af te nemen. Feitelijk houdt dit in dat je minder vruchtbaar wordt. Dit is niet van het ene moment op het andere gebeurd, daarom heet het ook “overvang”.

De gemiddelde leeftijd waarop de overgang begint is ruwweg tussen de 45 en 55 jaar oud. Dat betekent niet dat er iets mis met je is als je eerder of zelfs later dan dat pas in de overgang komt. Zo zijn er ook vrouwen die vroeg in de 40 al te maken krijgen met klachten, en andere vrouwen pas laat in de 50. Op vijftigjarige leeftijd bevindt zo’n 50 procent van de vrouwen zich in de menopauze. Ongeveer één op de honderd vrouwen komt te vroeg in haar overgang, namelijk vóór het veertigste levensjaar.

Wanneer de overgang precies begint hangt af van verschillende factoren. Enerzijds zijn er de erfelijke factoren en anderzijds de factoren waar je zelf (deels) invloed op hebt.

Erfelijke factoren

De overgang is vaak erfelijk. Als je moeder, oma en/of tantes allemaal rond een bepaalde leeftijd de overgang hebben bereikt, kun je dit als indicatie zien. Het is echter nooit een garantie dat dit voor jou ook geldt, net als dat je nooit alle uiterlijke kenmerken van je ouders erft.

Externe factoren en levensstijl

Naast de erfelijke factor, zijn er factoren die de overgang kunnen vervroegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roken, chemotherapie en bestraling. Ook een verwijdering van de eierstokken (om welke reden dan ook) kan bijdragen aan een vervroegde overgang.

Hoe lang duurt de overgang?

Net als het begin van de overgang, verschilt het per vrouw hoe lang de overgang duurt. De hele overgang kan zo’n vijf tot tien jaar duren, maar dit is volledig afhankelijk van jouw lichaam. Je kunt je lichaam natuurlijk wél helpen met het terugvinden van de hormonale balans.

Lees ook: De verschillende fasen van de overgang

Gemiddeld duurt de overgang ongeveer 6-7 jaar. Na de overgang voelen vrouwen zich vaak sterker. Dit heeft deels te maken heeft met het feit dat er na de overgang meer van het mannelijke hormoon (testosteron) wordt aangemaakt.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen vind je zogeheten affiliate links, bijvoorbeeld naar producten van Bol.com. Als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, verdienen wij een kleine commissie. Met dit geld kunnen wij deze website draaiende houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *