Het is misschien niet leuk, maar één van de klachten die tijdens de overgang voorkomen is haaruitval. Zo’n 45% van de vrouwen in de overgang zegt last te hebben van dunner wordend haar en sommige van die vrouwen geven zelfs aan haaruitval te ervaren. Waardoor wordt deze haaruitval veroorzaakt? En kun je er iets tegen doen? In dit artikel geven we je handige tips en adviezen.
Inhoud
Hormonen en haaruitval
Zoals veel van de klachten die je tijdens de overgang kunt ervaren, wordt haaruitval of dun haar meestal veroorzaakt door geslachtshormonen. Oestrogeen, testosteron en progesteron zijn de drie hormonen die flink invloed hebben op de gezondheid van jouw haar.
Testosteron is het mannelijk hormoon en heeft een negatieve invloed op je haar. De groeifase van je haar wordt namelijk korter vanwege testosteron. In haarzakjes wordt testosteron namelijk omgezet in dihydrotestosteron (DHT), waardoor de haargroei stopt. De haren worden zo dunner en vallen soms zelfs uit.
Hoe gevoelig je bent voor testosteron en DHT is erfelijk. Als je totaal niet gevoelig bent voor deze hormonen, dan zal je haar waarschijnlijk weinig last ondervinden van testosteron.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon en beschermt het haarzakje juist. Dit hormoon remt namelijk de omzetting van testosteron naar DHT. Helaas maakt je lichaam minder progesteron aan als je in de overgang komt.
Ook oestrogeen heeft normaliter een positief effect op je haren en de haargroei.
Wat gebeurt er tijdens de overgang met je haar?
Tijdens de overgang heb je als vrouw last van enorme schommelingen in je hormonen. Met deze informatie in je achterhoofd is het niet gek dat je haar hier ook door beïnvloed wordt. In de overgang is er namelijk vaak een daling van de hormonen progesteron en oestrogeen. Deze hormonen dragen normaal gesproken bij aan de gezondheid van je haar. Door de daling vermindert ook het beschermende effect dat de hormonen hebben, waardoor je haar minder groeit en makkelijker uitvalt.
Doordat er minder progesteron en oestrogeen zijn, kan de testosteron meer schade aanrichten dan normaal. Niet alleen op je hoofd kan er haar uitvallen, ook op andere plekken op je lichaam kun je veranderingen opmerken.
Andere oorzaken voor haaruitval
Er zijn ook andere oorzaken voor haaruitval of dunner wordend haar, die niets met de overgang te maken hebben.
Veel haarverlies is genetisch bepaald. Dat komt doordat de één gevoeliger is voor testosteron dan de ander. Dit zie je ook bij mannen, sommige mannen worden kaal en anderen niet, of pas later in hun leven.
Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan óók leiden tot haaruitval. Zorg dat je gezond en gevarieerd eet. Vitaminen D, B11, B12, C en mineralen als zink en ijzer zijn heel belangrijk voor gezonde haren.
Veel verschillende ziektes kunnen óók haaruitval veroorzaken.
Tot slot kan ook stress flink invloed hebben op je haar. Als je vaak stress hebt dan kan dit invloed hebben op je haar en zelfs tot haaruitval leiden. Dit soort haarverlies is gelukkig niet altijd permanent. Als de stress voorbij is kan het haar daarom ook weer terugkomen.
Tips en adviezen om je haargroei te stimuleren tijdens de overgang
Het is voor vrouwen heel lastig om ermee om te gaan dat haar uitvalt of dunner wordt. Haar is – vooral voor vrouwen – een belangrijk onderdeel van hun uiterlijk. Daarom hebben we een aantal adviezen die kunnen helpen om je haargroei te bevorderen.
Voeding
Allereerst is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Niet alleen je haar zal hiervan profiteren, de rest van je lichaam ook.
Voeding met veel eiwitten en zwavel zijn goed voor je haar. Ook vitamine B8 (biotine) staat erom bekend goed te zijn voor je haargroei. Ook andere vitaminen hebben positieve effecten: vitamine B6, B8, B12, A en C.
Doorbloeding stimuleren
Als je hoofdhuid een slechte doorbloeding heeft, dan komen de voedingsstoffen die je haar nodig heeft moeilijker aan. Daarom is het verstandig om je hoofdhuid regelmatig te (laten) masseren. Door dit te doen verbeter je de doorbloeding én krijgen je haarzakjes meer voedingsstoffen binnen.
Shampoo
Er zijn ook speciale shampoos tegen hormonale haaruitval. Deze helpen om je haar steviger te houden.
Ben voorzichtig met styling- en verzorgingsproducten
Er zijn veel verschillende producten voor het verzorgen en stylen van je haar. Veel van deze producten zijn echter niet per se goed voor je haar. Zeker als je ouder wordt, is je haar wat minder stevig en dus gevoeliger voor bepaalde stoffen of styling. Ben je hier bewust van en pas op met het gebruiken van dit soort producten (zoals haarlak of -verf en andere producten).