Gele afscheiding tijdens de overgang

Home » Gele afscheiding tijdens de overgang

Vrouwen in de overgang krijgen vaak te maken met een verandering in vaginale afscheiding. Deze wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen. Dat heeft te maken met het feit dat je lichaam tijdens en na de overgang minder oestrogeen produceert.

Wat is gele afscheiding?

Gele afscheiding verwijst naar een verandering in de kleur en consistentie van het vaginale vocht dat vrouwen produceren. Het kan variëren van lichtgeel tot donkergeel en kan gepaard gaan met een sterke geur.

Oorzaken van gele afscheiding tijdens de overgang

Tijdens de overgang ondergaan vrouwen hormonale veranderingen die invloed kunnen hebben op het vaginale milieu. De afname van oestrogeen niveaus kan leiden tot veranderingen in de pH-waarde en flora in de vagina, wat op zijn beurt gele afscheiding kan veroorzaken.

Bovendien kunnen andere factoren ook bijdragen aan gele afscheiding, zoals schimmelinfecties, bacteriële vaginose of seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is belangrijk om eventuele bijkomende symptomen te controleren, zoals jeuk, branderigheid, pijn bij het plassen of ongewone bloedingen. Als deze symptomen optreden, is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Hoe om te gaan met gele afscheiding

Hoewel gele afscheiding vaak normaal is tijdens de overgang, kan het ongemak veroorzaken. Hier zijn enkele tips om ermee om te gaan:

  • Gebruik katoenen ondergoed en vermijd strakke synthetische kleding die vocht vasthoudt.
  • Vermijd het gebruik van geparfumeerde producten zoals zeep of douchegel in het genitale gebied, omdat dit de vaginale flora kan verstoren.
  • Was het genitale gebied regelmatig met warm water en milde zeep zonder parfum.
  • Verander maandverband of tampons regelmatig tijdens menstruatieperiodes om bacteriegroei te minimaliseren.
  • Vraag advies aan een arts als de symptomen aanhouden of verergeren.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Hoewel gele afscheiding meestal normaal is tijdens de overgang, zijn er gevallen waarin medisch advies nodig is. Raadpleeg een arts als:

  • De afscheiding gepaard gaat met jeuk, branderigheid, pijn bij het plassen of ongewone bloedingen.
  • De geur van de afscheiding verandert sterk en wordt onaangenaam ruikend.
  • De afscheiding blijft aanhouden of verergert in intensiteit.

Een arts kan verdere tests uitvoeren om de oorzaak van de gele afscheiding vast te stellen en een geschikte behandeling voor te stellen, indien nodig.

Conclusie

Gele afscheiding tijdens de overgang is meestal normaal en het resultaat van hormonale veranderingen. Het kan echter ook wijzen op andere onderliggende aandoeningen zoals schimmelinfecties of bacteriële vaginose.

Het is belangrijk om eventuele bijkomende symptomen te controleren en medisch advies in te winnen als deze optreden. Door goede hygiënische praktijken te volgen en contact op te nemen met een arts wanneer dat nodig is, kun je ervoor zorgen dat je gezondheid tijdens de overgang goed wordt verzorgd.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen vind je zogeheten affiliate links, bijvoorbeeld naar producten van Bol.com. Als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, verdienen wij een kleine commissie. Met dit geld kunnen wij deze website draaiende houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *