Geelgroene afscheiding tijdens de overgang

Home » Geelgroene afscheiding tijdens de overgang

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin haar hormoonspiegels veranderen en ze stopt met menstrueren. Deze periode kan gepaard gaan met verschillende symptomen, waaronder verandering van vaginale afscheiding. Eén van de soorten afscheiding die voorkomt, is geelgroene afscheiding tijdens de overgang. In dit artikel zullen we bespreken wat geelgroene afscheiding precies is, wat het veroorzaakt en wanneer je naar een dokter moet gaan.

Wat is geelgroene afscheiding?

Geelgroene afscheiding tijdens de overgang verwijst naar vaginale secreties die een gele of groene kleur hebben. Het kan ook gepaard gaan met andere symptomen zoals een onaangename geur of jeuk.

Normaal gesproken produceert de vagina vocht om zichzelf schoon te houden en infecties te voorkomen. Dit vocht kan variëren in kleur en consistentie, afhankelijk van verschillende factoren zoals hormonale schommelingen, leeftijd en de fase van de menstruatiecyclus. Geelgroene afscheiding kan echter een teken zijn van een onderliggend probleem.

Wat veroorzaakt geelgroene afscheiding tijdens de overgang?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor geelgroene afscheiding tijdens de overgang:

Bacteriële vaginose

Dit is een veelvoorkomende infectie die wordt veroorzaakt door een overgroei van bepaalde bacteriën in de vagina. Het kan leiden tot veranderingen in het vaginale vocht, waaronder geelgroene afscheiding.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)

SOA’s zoals trichomoniasis of gonorroe kunnen ook geelgroene afscheiding veroorzaken. Deze infecties worden meestal overgedragen door onbeschermde seksueel contact.

Vaginale schimmelinfectie

Een schimmelinfectie kan ook gele of groene afscheiding veroorzaken, samen met jeuk en irritatie.

Hormonale veranderingen

Tijdens de overgang dalen de oestrogeenspiegels, wat invloed kan hebben op het vaginale vocht en mogelijk geelgroene afscheiding kan veroorzaken.

Wanneer moet je naar een dokter?

Hoewel geelgroene afscheiding tijdens de overgang meestal geen ernstig probleem is, zijn er situaties waarin het raadzaam is om een arts te raadplegen:

  • Als de afscheiding gepaard gaat met een sterke en onaangename geur.
  • Als er sprake is van hevige jeuk of irritatie.
  • Als de afscheiding verandert in textuur, kleur of hoeveelheid.
  • Als je pijn of ongemak ervaart tijdens het plassen of seksueel contact.

Een arts kan de oorzaak van de geelgroene afscheiding vaststellen door middel van een lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende tests. Ze kunnen dan de juiste behandeling voorschrijven, afhankelijk van de diagnose.

Is geelgroene afscheiding tijdens de overgang ernstig?

In de meeste gevallen is geelgroene afscheiding tijdens de overgang niet ernstig en kan het worden behandeld. Het is echter belangrijk om eventuele nieuwe of verontrustende symptomen op te merken en deze met een arts te bespreken om andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten.

Vroege detectie en behandeling kunnen helpen om complicaties te voorkomen en het welzijn van vrouwen in de overgang te verbeteren. Daarom is het altijd verstandig om medisch advies in te winnen als je twijfelt of je symptomen hebt die verband kunnen houden met geelgroene afscheiding.

Wat kun je nog meer doen?

Naast het raadplegen van een arts, zijn er enkele andere stappen die je kunt nemen om de symptomen van geelgroene afscheiding tijdens de overgang te verminderen:

  • Zorg voor een goede vaginale hygiëne door dagelijks te wassen met milde zeep en water. Vermijd echter het gebruik van geparfumeerde producten, omdat deze irritatie kunnen veroorzaken.
  • Draag katoenen ondergoed dat ademend is en vocht absorbeert.
  • Vermijd strakke kleding en synthetische materialen, omdat deze de luchtstroom belemmeren en vocht vasthouden.
  • Voorkom irritatie door het gebruik van glijmiddel tijdens seksueel contact.

Het is ook belangrijk om gezond te blijven tijdens de overgang door regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende rust te nemen. Dit kan bijdragen aan het behoud van een evenwichtige hormoonhuishouding en algemeen welzijn.

Kortom, geelgroene afscheiding tijdens de overgang kan verschillende oorzaken hebben, variërend van infecties tot hormonale veranderingen. Hoewel het meestal geen ernstig probleem is, is het raadzaam om een arts te raadplegen als je verontrustende symptomen ervaart. Door de juiste diagnose en behandeling kan je de symptomen verminderen en je comfort tijdens deze fase van het leven verbeteren.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen vind je zogeheten affiliate links, bijvoorbeeld naar producten van Bol.com. Als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, verdienen wij een kleine commissie. Met dit geld kunnen wij deze website draaiende houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *