Welke fasen heeft de overgang?

Welke fasen heeft de overgang

Veel vrouwen die verder zijn in hun vruchtbare levensfase vragen zich af: hoe zit het nou eigenlijk met de overgang? Wanneer ben ik in de overgang en wanneer ben ik er precies vanaf? En welke fasen heeft de overgang?

Om de overgang beter te begrijpen willen wij van overgangklachten.com een
aantal medische begrippen aan u uitleggen. Begrippen die met de overgang te
maken hebben zijn overgang, menopauze, perimenopauze en postmenopauze.

Welke fasen heeft de overgang?

Allereerst de overgang. De overgang is een periode waarin de vrouw vanuit haar vruchtbare levensfase overgaat naar de niet vruchtbare levensfase. Het is een periode van (meestal) een aantal jaren, waarin het menstruatiepatroon langzaam gaat veranderen en waarin de eerste menstruatievrije jaren optreden. Het is een omvattend begrip voor de menopauze en de perimenopauze.
Nadien volgt de postmenopauze. De menstruele cyclus verandert in de overgang vaak van regelmaat. Daarbij verandert het aantal dagen dat de vrouw
gemiddeld menstrueert. In de vroege overgang wordt dit aantal dagen vaak
korter. Daarnaast vindt er een verandering plaats in de hoeveelheid bloed die
een vrouw verliest. Vrouwen krijgen tijdens de overgang vaak last van plotselinge opvliegers en plotselinge, vaak nachtelijke, aanvallen van hevig zweten. De overgang is een natuurlijk, fysiologisch proces dat plaatsvindt in het lichaam van iedere vruchtbare vrouw. Het precieze beloop van de overgang is echter onvoorspelbaar en verschilt dan ook van vrouw tot vrouw. Zo heeft de ene vrouw soms een snelle overgang waarbij zij slechts twee jaar klachten heeft, terwijl de andere vrouw tot wel zes a zeven jaar bezig is voor de overgang daadwerkelijk voorbij is. Ondanks dat het beloop van de overgang van vrouw tot vrouw zo ontzettend wisselend is, is het patroon altijd hetzelfde. Zo begint de overgang altijd met de perimenopauze, waarin ook altijd de menopauze plaatsvindt. Als de perimenopauze, en dus de overgang, voorbij iskomt de postmenopauzale fase.

Menopauze

De menopauze is een begrip voor de laatste menstruatie die een vrouw heeft. Het is pas zeker te zeggen dat die menstruatie daadwerkelijk de menopauze was, wanneer er een jaar na dat vaginale bloedverlies voorbij is.

Perimenopauze

De perimenopauze is dan weer de periode die loopt vanaf voor de menopauze, waarbij het menstruatiepatroon van de vrouw aan het veranderen is, tot precies een jaar na de laatste menstruatie, ookwel menopauze genoemd. De perimenopauze verschilt ontzettend tussen vrouwen, omdat de periode vanaf het veranderen van het menstruatiepatroon tot de laatste menstruatie niet bij iedereen gelijk is. Deze periode wordt ook wel menopauzale transitie genoemd. Vrouwen die roken en vrouwen die op een vroegere leeftijd in de overgang raken hebben een hoger risico op een langere duur van de perimenopauze. Het tweede deel van de perimenopauze is bij iedereen gelijk, deze duurt namelijk 365 dagen.

Postmenopauze

De periode na de perimenopauze wordt postmenopauze genoemd. De
postmenopauze gaat dus in precies een jaar nadat de vrouw voor het laatst ongesteld is geworden. Op dat moment is het dus pas met zekerheid te zeggen dat de laatste menstruatie inderdaad de menopauze was. Zolang de vrouw leeft blijft zij in de postmenopauze. In de medische wereld (met name de gynaecologie) wordt dan ook gesproken over de postmenopauzale vrouw.

Hopelijk verduidelijken deze begrippen in welke fase van de overgang je als
vrouw precies zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *